RWE naplnila zásobníky plynu, podle Mládka je kapacita dostatečná

14.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Háje (Příbramsko) 14. října (ČTK) - Společnost RWE naplnila před nadcházející topnou sezonou své zásobníky zemního plynu. K dispozici je v nich 2,6 miliardy metrů krychlových, což odpovídá třetině roční spotřeby celé ČR. Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) na dnešním setkání se zástupci RWE u kavernového zásobníku v Hájích na Příbramsku uvedl, že současná kapacita zásobníků je dostatečná.

\"Ono to stojí peníze a někdo to musí zaplatit,\" podotkl. Vyšší kapacita zásobníků by se podle něj nepříznivě promítla do cen zemního plynu.

Naplnění zásobníků před zimou je podle ministra důležité i za situace, kdy má ČR poměrně hodně diverzifikované jak cesty, tak zdroje dodávek plynu. Mládek připomněl, že hlavní cesta vede stále přes Ukrajinu a byla ovlivněna zejména v loňském roce tamní situací. Nebylo tudíž úplně jisté, zda tudy zásobování půjde i nadále. Mládek je rád, že Ukrajina se dohodla s Ruskem a podle ministra lze předpokládat, že s touto trasou by neměly být problémy.

Zemní plyn je před zimní sezonou uložen v šesti podzemních zásobnících, které RWE provozuje. \"Mohu potvrdit, že zásobníky plynu společnosti RWE jsou před nadcházející zimou plné... jsme na nadcházející zimu dobře připraveni,\" uvedl jednatel RWE Gas Storage Lubor Veleba.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK