Spiegel: Do podvodů s emisemi zapleteno nejméně 30 manažerů VW

14.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 14. října (ČTK) - Do manipulací s emisemi u naftových vozů skupiny Volkswagen bylo zapleteno nejméně 30 manažerů. Uvedl to dnes týdeník Der Spiegel, podle něhož to vyplývá z předběžných výsledků interního vyšetřování. Šéf aktivit Volkswagenu v USA Michael Horn minulý týden v americkém Kongresu řekl, že za falšováním údajů o emisích pomocí speciálního softwaru stálo pouze \"pár softwarových inženýrů\" a že nešlo o firemní rozhodnutí.

Der Spiegel s odvoláním na informovanou osobu uvedl, že Volkswagen v souvislosti s poznatky z vyšetřování pozastaví výkon funkce několika desítkám manažerů. Okruh těch, kteří byli do skandálu zapojeni a o manipulacích věděli, se může podle týdeníku dál rozšířit.

Volkswagen se ke zprávě německého týdeníku podle agentury Reuters nevyjádřil. Ve čtvrtek by měl o dosavadním průběhu vyšetřování a o dalším postupu společnosti hovořit nový výkonný šéf Volkswagenu Matthias Müller.

Volkswagen v září přiznal, že do zhruba 11 milionů aut s naftovými motory po celém světě instaloval software, který umožňuje manipulovat s výsledky měření emisí. Skandál srazil tržní hodnotu podniku o třetinu, donutil k odchodu generálního ředitele společnosti a vedl k vyšetřování po celém světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK