Stovky řidičů po celém Česku obléknou na protest reflexní vesty

14.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jablonec nad Nisou 14. října (ČTK) - Stovky řidičů autobusů po celém Česku obléknou ve čtvrtek na protest reflexní vesty. Vyjádří tím podporu jabloneckým odborářům společnosti BusLine, kteří na konci září vyhlásili stávkovou pohotovost a vyzvali k boji proti dumpingovým cenám ve veřejné dopravě a nízkým mzdám řidičů. Podle průzkumu ČTK se ve většině krajů mzdy řidičů autobusů pohybují navzdory přesčasům a odměnám pod průměrnou mzdou, která v polovině roku v Česku dosáhla 26.287 Kč.

\"Chceme dosáhnou změny ve veřejných zakázkách, kde je dnes rozhodující nejnižší cena,\" řekl ČTK předseda jablonecké základní odborové organizace BusLine Jiří Kuchynka. Dnes, když se cokoli stane a zvýší se náklady, jsou to podle něj právě řidiči, na nichž se dopravci snaží ušetřit. Odboráři proto žádají, aby přímo v zadání zakázek byla zakotvena minimální mzda řidičů. Požadují 1,75 násobek minimální mzdy, což je 100 korun na hodinu.

Řidiči autobusů v Jablonci berou podle Kuchynky v současné době 72 korun na hodinu, jejich průměrná mzda se sice pohybuje kolem 23.000 korun měsíčně, ale jen díky přesčasovým hodinám. \"Já pro ty lidi nechci mercedesy, já pro ně nechci 50.000 korun výplatu, já pro ně chci jen slušnej život, nic víc,\" zdůraznil Kuchynka. Chce vrátit doby, kdy měli řidiči autobusů respekt, vydělali si slušné peníze a každý to chtěl dělat. \"Dnes přemlouváme lidi na úřadech práce, aby šli jezdit,\" dodal.

Odboráři žádají také revizi veřejných zakázek, kde byla jediným kritériem nejnižší cena. Vyzývají k dialogu na úrovni odborového svazu, krajských úřadů a vedení firem. Chtějí mít možnost podílet se na tvorbě kritérií veřejných zakázek a také na ně dohlížet. Ve čtvrtek předají výzvu osobně na ministerstvu dopravy. \"Na výzvu zatím reagovaly odborové organizace, které nás podporují, z krajských úřadů ani odjinud se nikdo neozval, politiky nezajímáme. Dáváme jim měsíc, pak připravíme stávku,\" upozornil Kuchynka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK