Ceny ropy dál klesají, sráží je obavy z dlouhého přetlaku nabídky

14.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 13. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes klesají třetí den za sebou. Ropný trh dál podkopávají obavy z pokračujícího přetlaku nabídky a oslabování světové poptávky, kterou tíží zejména útlum čínské ekonomiky.

Severomořská ropa Brent kolem 15:10 SELČ zlevnila o 0,6 procenta na 48,95 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI oslabila o jedno procento na 46,15 USD.

Růst druhé největší ekonomiky světa podle všeho dál slábne. Ve třetím čtvrtletí Čína podle odhadů ekonomů zvolnila růstové tempo poprvé od globální finanční krize pod sedm procent.

Trh v úterý oslabila zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA), která předpověděla pokračující přetlak nabídky suroviny i v příštím roce. \"Ceny by měly zůstat nízké. Přetlak nabídky stále trvá,\" řekl agentuře Reuters analytik Daniel Ang z firmy Phillip Futures.

Těžba břidlicové ropy v USA by podle předpovědi vládního Úřadu pro energetické informace (EIA) měla v listopadu klesnout sedmý měsíc po sobě, přebytky na americkém trhu to ale stále nesnižuje. Analytici očekávají, že zásoby ropy v USA minulý týden znovu výrazně vzrostly. Údaje o vývoji zásob zveřejní EIA ve čtvrtek.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 48,95 49,24 New York - Nymex WTI listopad 46,15 46,66

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK