Vodafone podal na ČTÚ žalobu kvůli milionové pokutě

14.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. října (ČTK) - Mobilní operátor Vodafone podal u městského soudu v Praze žalobu na Český telekomunikační úřad kvůli milionové pokutě. ČTK o tom dnes informovala mluvčí Vodafonu Markéta Kuklová. Úřad pokutu operátorovi udělil za to, že zákazníkům bez jejich vědomí aktivoval balíček s dodatečným objemem dat. Služba uživatelům po vyčerpání objemu dat automaticky za poplatek umožnila čerpat další.

\"Při zavádění nového účtování datových služeb jsme hledali zákaznicky nejpřívětivější řešení a věříme, že jsme uspěli. Vidíme to i z minimálního počtu žádostí o odpuštění ceny za nákup dalšího objemu dat,\" uvedla Kuklová.

ČTÚ na konci září zamítl odvolání operátora s tím, že jde o agresivní obchodní praktiku. Kvůli podobné nabídce ČTÚ šetří i konkurenční O2. Vodafone podle rozhodnutí regulátora musí do 60 dnů odstranit ze všech svých smluv závadná ustanovení týkající se automatické aktivace služby \"Data nad rámec balíčku\".

Službu operátor aktivoval v září 2014 všem zákazníkům, kteří měli sjednaný datový tarif, automaticky a bez jejich souhlasu. Účastníkům, kteří vyčerpali datový limit a službu nevypnuli, Vodafone za poplatek 49 Kč umožnil čerpat určitý objem dat v původní rychlosti. Vodafone novou službu spustil i přes upozornění ze strany ČTÚ, že ji lze považovat za agresivní obchodní praktiku, což úřad vyhodnotil jako jednu z přitěžujících okolností.

Vodafone poskytuje služby 3,3 milionu zákazníků. Jeho rychlá datová síť LTE pokrývá 92 procent populace a pokrývá 83 procent území České republiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK