Dolar po další slabé statistice z USA a Číny klesá

14.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 14. října (ČTK) - Americký dolar dnes pokračuje v poklesu, hlavním důvodem jsou další slabé statistické údaje ze Spojených států a Číny. Ty ještě více přispívají k pochybnostem, zda bude americká centrální banka (Fed) ochotna zvýšit základní úrokové sazby ještě do konce letošního roku.

Kolem 17:15 SELČ euro vůči dolaru přidávalo 0,5 procenta na 1,1437 USD, k japonskému jenu však nepatrně ztrácelo a pohybovalo se kolem 136,31 JPY. Dolar vůči jenu odepisoval 0,5 procenta na 119,18 JPY.

Takzvaný dolarový index ztrácel 0,4 procenta na 94,38 bodu, avšak během dne se dostal až na 94,224 bodu. To byla jeho nejnižší hodnota za tři a půl týdne.

Růst spotřebitelských cen v Číně v září zpomalil na 1,6 procenta, což je výraznější útlum, než se čekalo. Statistika z USA pak ukázala, že maloobchodní tržby v září stouply jen o 0,1 procenta a výrobní ceny o 1,1 procenta klesly. Slabé údaje mohou podle analytiků způsobit, že Fed opustí plány na případné zvýšení úroků ještě v letošním roce a vyčká, dokud neuvidí důkazy zlepšení poptávky a inflace.

\"Horší výhled pro Čínu může Fed použít jako argument k pozdějšímu zvýšení sazeb. V každém případě vidíme, že stále více členů Fedu je proti zvýšení úroků,\" řekl agentuře Reuters analytik banky Nordea Niels Christensen. Někteří obchodníci čekají zvýšení úroků až v březnu příštího roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK