Americké akcie dál ztrácejí, sráží je propad bank a Wal-Martu

14.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 14. října (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování dál klesaly, dolů je srážel propad akcií bank a maloobchodního gigantu Wal-Mart. Náladu na Wall Street podkopaly i nejnovější ekonomické údaje z USA a Číny.

V poledne místního času (18:00 SELČ) Dow Jonesův index ztrácel půl procenta na 16.988 bodů. Širší index Standard & Poor\'s 500 oslaboval o 0,3 procenta na 1998 bodů a index trhu Nasdaq byl se ztrátou 0,2 procenta kolem 4785 bodů.

Trh znovu podkopaly poslední čísla z Číny, kde inflace v září klesla výrazněji, než se čekalo. Slabé byly rovněž údaje o zářijovém vývoji maloobchodních tržeb v USA.

Investoři se ale nejvíce zaměřují na hospodářské výsledky důležitých firem. Akcie banky JPMorgan odepisovaly zhruba 2,8 procenta kvůli výsledkům, které zaostaly za očekáváním. Oslabují také akcie Wells Fargo, posiluje naopak Bank of America.

Akcie Wal-Martu se propadly až o deset procent. Společnost předpověděla, že její celoroční výnosy budou kvůli vlivu silného dolaru na tržby v zahraničí stagnovat a příští rok její zisky sníží investice do technologií a zaměstnanců.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters očekávají, že zisky firem zahrnutých do indexu S&P 500 klesnou ve třetím čtvrtletí o 4,8 procenta. To by znamenalo nejhlubší pokles za posledních šest let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK