Irské regionální aerolinky CityJet koupí ruská letadla Suchoj

14.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 14. října (ČTK) - Irské regionální aerolinky CityJet vybaví svou flotilu ruskými letadly. Podle smlouvy, jejíž hodnota se pohybuje kolem jedné miliardy dolarů (23,7 miliardy Kč), koupí aerolinky 15 letadel Suchoj Superjet 100 a získají opci na koupi dalších deseti. Oznámila to společnost United Aircraft Corporation, která je mateřskou firmou výrobce letadel Suchoj.

První čtyři letadla mají irské aerolinky obdržet v prvním čtvrtletí příštího roku, zbývající pak v průběhu roku 2017, informoval zpravodajský server RT.

Letadla s 98 sedadly jsou vhodná na krátké až střední lety, jejich dolet činí 4500 kilometrů. Evropská agentura pro bezpečnost letectví (EASA) udělila těmto letadlům certifikaci v únoru 2012.

Suchoj už dříve uvedl, že jedná také s egyptskými aerolinkami EgyptAir o prodeji 12 letadel Superjet 100 s opcí na koupi dalších 12.

Superjet je konkurentem letadel brazilské společnosti Embraer a kanadské Bombardier. Letadlo bylo vyvinuto ve spolupráci s italským výrobcem letecké a vojenské techniky Finmeccanica a je prvním letadlem pro osobní dopravu vyrobeným v Rusku od rozpadu Sovětského svazu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK