Akcie v USA kvůli Wal-Martu oslabily, dolar klesl

15.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 15. října (ČTK) - Americké akcie ve středu oslabily. Dolů je srazil propad akcií bank a maloobchodních společností v čele s firmou Wal-Mart. Náladu na Wall Street podkopaly i nejnovější ekonomické údaje z USA a Číny.

Index Dow Jones klesl o 157,14 bodu, tedy 0,92 procenta, na 16.924,75 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 oslabil o 9,45 bodu, neboli 0,47 procenta, na 1994,24 bodu. Index technologického trhu Nasdaq se snížil o 13,76 bodu, čili 0,29 procenta, na 4782,85 bodu.

Nejnovější statistika z Číny ukázala, že inflace v zemi v září klesla výrazněji, než se čekalo. Slabé byly rovněž údaje o zářijovém vývoji maloobchodních tržeb v USA.

Investoři se nyní nejvíce zaměřují na hospodářské výsledky důležitých firem. Akcie banky JPMorgan klesly o 2,5 procenta kvůli výsledkům za třetí čtvrtletí, které zaostaly za očekáváním. V reakci na výsledky za třetí čtvrtletí oslabila také Wells Fargo, Bank of America naopak posílila o 0,8 procenta.

Akcie Wal-Martu se propadly o deset procent a zažily největší denní pokles za několik let. Společnost předpověděla, že její celoroční výnosy budou kvůli vlivu silného dolaru na tržby v zahraničí stagnovat a příští rok její zisky sníží investice do technologií a zaměstnanců. Propad Wal-Martu a údaje o maloobchodním obratu stáhly dolů také další maloobchodní firmy, jako Target a Sears. Dílčí index S&P 500 maloobchodních firem pak oslabil o 1,2 procenta.

Analytici podle průzkumu agentury Reuters očekávají, že zisky firem zahrnutých do indexu S&P 500 klesnou ve třetím čtvrtletí o 4,8 procenta. To by znamenalo nejhlubší pokles za posledních šest let.

Americký dolar ve středu oslabil a ke koši šesti předních světových měn se propadl nejníže za sedm týdnů. Reagoval tak na slabé statistické údaje ze Spojených států a Číny, které posílily pochybnosti, zda bude americká centrální banka (Fed) ochotna zvýšit základní úrokové sazby ještě do konce letošního roku.

Euro vůči dolaru posílilo o téměř jedno procento na 1,1487 USD. Dolar k jenu klesl o 0,8 procenta na 118,75 JPY. Dolarový index se snížil o 0,95 procenta na 93,863 bodu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK