Řidiči v Libereckém kraji dnes oblékli na protest reflexní vesty

15.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jablonec nad Nisou 15. října (ČTK) - Desítky řidičů v Libereckém kraji zasedly dnes za volaty svých autobusů v reflexní vestě. Politikům tím vzkazují: Máme dost soutěží na nízkou cenu, nelíbí se nám poměry ve veřejné dopravě. V oranžových a žlutých vestách vyjela dnes na silnice většina řidičů autobusů společnosti BusLine v Jablonci. Tamní odboráři na konci září vyhlásili stávkovou pohotovost a vyzvali k boji proti dumpingovým cenám ve veřejné dopravě a nízkým mzdám řidičů. Pokud se o problému nezačne do měsíce jednat, jsou připraveni jít do stávky. Podporu tzv. Jablonecké výzvě vyjadřují řidiči autobusů po celé zemi.

\"Z našich řidičů vyjelo ve vestách asi 90 procent,\" řekl dnes ráno ČTK předseda jablonecké základní odborové organizace BusLine Jiří Kuchynka. Kolik řidičů jiných dopravců se tímto nenásilným způsobem k protestu připojilo, zatím nevěděl. \"Budeme to zjišťovat odpoledne, až se vrátíme z Prahy,\" vysvětlil. Krátce po 08:00 vyrazili jablonečtí odboráři historickým autobusem Škoda 706 RTO směrem na Prahu. \"Jedeme jen dva, i naše firma se potýká s nedostatkem řidičů,\" poznamenal Kuchynka.

V Praze míří odboráři na ministerstvo dopravy, kde chtějí osobně předat text výzvy, v níž žádají změny veřejných zakázek. Požadují, aby přímo v zadání zakázek byla zakotvena minimální mzda řidičů. Požadují 1,75 násobek minimální mzdy, což je 100 korun na hodinu. Třeba řidiči autobusů v Jablonci berou podle Kuchynky v současné době 72 korun na hodinu, měsíčně sice vydělají kolem 22.000 až 23.000 korun hrubého, ale jen za cenu desítek hodin přesčasů. Podle průzkumu ČTK jsou mzdy řidičů ve většině dopravních podniků pod průměrnou mzdou. Odboráři žádají také revizi zakázek, kde byla jediným kritériem nejnižší cena a vyzývají k dialogu na úrovni odborového svazu, krajských úřadů a vedení firem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK