V Česku se budou poprvé skladovat paliva jiného státu

15.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. října (ČTK) - V Česku se budou poprvé skladovat rezervy pohonných hmot jiného státu. Státní distributor paliv Čepro uskladní několik desítek tisíc tun paliv německé společnosti EBV, která je součástí Úřadu pro skladování ropných rezerv Německa. Čepro o tom dnes informovalo ČTK v tiskové zprávě. Nafta z Německa bude v Česku uskladněna příští rok na jaře.

\"Úspěch v tendru považujeme za ocenění kvality a spolehlivosti našeho skladovacího systému. Zároveň věříme, že dosavadní úspěšná spolupráce se společností EBV se bude prohlubovat,\" uvedl člen představenstva Čepra Martin Vojtíšek. Čepro dodalo, že nová dohoda neovlivní objem krizových zásob motorových paliv, které společnost uchovává pro potřeby českého státu.

V Německu má Česko nyní uloženou naftu za 1,2 miliardy korun, ke které se nemůže dostat. Nafta je ve skladu zkrachovalé firmy Viktoriagruppe ve městě Krailling. Insolvenční správce firmy v dubnu předběžně popřel všechny pohledávky Česka vůči společnosti. Premiér Bohuslav Sobotka tehdy v reakci uvedl, že ČR se bude o naftu soudit. Lidové noviny ale tuto středu uvedly, že insolvenční správce jedná s českými úřady o kompromisu, který by zamezil dlouholetému soudnímu sporu. Řešení podle listu počítá s tím, že správce povolí Čechům odvézt z německého skladu větší část paliva.

Podle vyjádření Státní správy hmotných rezerv z počátku října má Česká republika zásoby ropy a ropných produktů typu nafty či leteckého petroleje zhruba na 95 dnů, povinných je 90.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK