Neplánované odstávky bloků Dukovan potrvají asi ještě týdny

15.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Dukovany (Třebíčsko) 15. října (ČTK) - Neplánované odstávky v Jaderné elektrárně Dukovany asi potrvají ještě týdny. Bloky číslo dvě a tři už stojí bezmála měsíc kvůli kontrolám svárů. Termíny jejich spuštění dosud nebyly stanoveny, řekl dnes ČTK mluvčí elektrárny Jiří Bezděk. Kvůli kontrolám svárů se rovněž protáhne odstávka prvního dukovanského bloku, který byl podle plánu odstaven 28. srpna. Dodávky elektřiny z Dukovan kvůli odstávkám klesly na čtvrtinu.

Jaderná elektrárna Dukovany má instalovaný výkon 2040 megawattů. Při plném provozu pokrývá zhruba pětinu celkové spotřeby elektrické energie v ČR. Neplánované odstávky v Dukovanech začaly ve druhé polovině minulého měsíce. Blok číslo dvě byl odstaven v noci na 18. září a o den později se zastavil i třetí výrobní blok. Podle prvních informací měly bloky stát asi čtyři týdny. Blok číslo jedna odstavený podle plánu měl být původně zprovozněn koncem října.

Mluvčí elektrárny dnes uvedl, že ve všech třech odstavených blocích rentgenují pracovníci stovky svárů, u nichž byla při kontrole dokumentace zjištěna nevyhovující kvalita těchto snímků. \"Po provedení nových snímků a případných opravách budou bloky opět uvedeny do normálního provozu. Termíny najetí budou upřesněny později na základě výsledků prováděných činností,\" řekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK