Ceny ropy po zprávě o prudkém růstu zásob v USA dál klesají

15.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes klesají už čtvrtý den za sebou. Srážely je údaje o dalším výrazném vzestupu ropných zásob na americkém trhu. Celkový objem zásob dosáhl rekordní úrovně.

Severomořská ropa Brent kolem 17:20 SELČ zlevnila o dvě procenta na 48,20 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI oslabila o tři procenta na 45,30 USD.

Komerční zásoby ropy v USA se minulý týden zvýšily o 7,6 milionu barelů, uvedl dnes vládní Úřad pro energetické informace (EIA). Byl to nejvýraznější nárůst od dubna a takřka trojnásobně překonal odhady analytiků oslovených agenturou Reuters. Zásoby ropy se tak po přihlédnutí k sezonní úpravě dostaly nejvýše od roku 1982, kdy se tyto údaje začaly pravidelně zjišťovat,

Ropný trh tento týden podkopávají obavy z pokračujícího přetlaku nabídky a oslabování světové poptávky, kterou tíží zejména útlum čínské ekonomiky. Poslední zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA) předpověděla pokračující převis nabídky suroviny i v příštím roce.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent listopad 48,20 49,15 New York - Nymex WTI listopad 45,30 46,64

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK