Akcie v USA po datech o inflaci ve čtvrtek stouply, dolar zpevnil

16.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 16. října (ČTK) - Americké akcie ve čtvrtek zpevnily a jejich širší index vystoupil na nejvyšší úroveň za osm týdnů. Trh podpořily údaje o zářijovém růstu spotřebitelských cen v USA a také solidní čtvrtletní výsledky bankovní skupiny Citigroup. Americký dolar zpevnil ke koši hlavních světových měn.

Index Dow Jones vzrostl o 1,28 procenta na 17.141,75 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 přidal 1,49 procenta na 2023,86 bodu, a dostal se tak na nejvyšší úroveň za osm týdnů. Index technologického trhu Nasdaq Composite si připsal 1,82 procenta a obchodování zakončil na hodnotě 4870,10 bodu.

Spotřebitelské ceny ve Spojených státech v září klesly nejvíce za osm měsíců. Další statistika pak ukázala, že počet nových žádostí o příspěvek v nezaměstnanosti v USA se minulý týden snížil, což ukazuje na solidní kondici amerického trhu práce.

Akcie skupiny Citigroup stouply o 4,4 procenta díky tomu, že banka zvýšila ve třetím čtvrtletí zisk o více než polovinu. O tři procenta stouply akcie banky Goldman Sachs, přestože její kvartální zisk skončil pod odhady analytiků. Finanční sektor jako celek ve čtvrtek přidal 2,3 procenta, a zotavil se tak ze středečních ztrát, kdy oznámila neuspokojivé výsledky největší americká banka JPMorgan. Sektor biotechnologií ve čtvrtek stoupl o 4,4 procenta.

Americký dolar ve čtvrtek zpevnil ke koši měn. Data o inflaci totiž částečně podpořila naděje, že americká centrální banka (Fed) zvýší úrokové sazby ještě v tomto roce. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, před koncem newyorského obchodování přidával 0,5 procenta na 94,376 bodu.

Euro vůči dolaru kleslo o 0,8 procenta na 1,1384 USD, dolar k japonskému jenu klesl o 0,1 procenta na 118,69 bodu. Investoři sázeli na to, že Fed sazby kvůli zhoršujícím se vyhlídkám světové ekonomiky letos nezvýší.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK