V září zrychlil meziroční pokles cen v průmyslu na 4,2 procenta

16.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. října (ČTK) - Ceny průmyslových výrobců v Česku v září dále zrychlovaly meziroční pokles, a to na 4,2 procenta ze srpnových 3,7 procenta. Jde o největší pokles od října 2009. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Ceny v zemědělství naproti tomu pokles opět zpomalily - ze sedmi na 3,2 procenta. Statistici zveřejnili i vývoj vývozu a dovozu za srpen. Vývozní ceny se meziročně snížily o 3,3 procenta a dovozní o 2,9 procenta, u obou pokles zrychlil.

V průmyslu se podle ČSÚ oproti loňskému září propadly hlavně ceny koksu a rafinovaných ropných produktů. Ceny chemických látek a výrobků klesly o 14,4 procenta a ceny obecných kovů a kovodělných výrobků o 2,5 procenta. Z hlavních průmyslových skupin se nejvíce snížily ceny energií, a to o 10,1 procenta.

V zemědělství klesly meziročně výrazně ceny v živočišné výrobě - o 14,1 procenta. Pokles zaznamenaly také tržní služby, kde se ceny snížily o 0,2 procenta. Zlevnily například o 2,5 procenta informační služby a o 1,7 procenta služby v pozemní dopravě. Naopak růstu oproti loňsku dosáhly stejně jako v předchozím měsíci ceny stavebních prací, a to o 1,3 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK