ČOI uložila prodejcům cigaret v 1. pololetí pokuty za čtyři mil.

16.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. října (ČTK) - Česká obchodní inspekce (ČOI) uložila prodejcům tabákových výrobků v letošním prvním pololetí 675 pokut v celkové výši 4,2 milionu korun. Porušení předpisů zjistili inspektoři ve 43 procentech kontrol. Prodej neznačených tabákových výrobků, kusových cigaret či prodej za vyšší ceny ale inspekce zjistila pouze ve 14 případech z 1806 kontrol (0,7 pct). ČOI to uvedla v tiskové zprávě.

\"Z provedených kontrol tabákových výrobků vyplývá, že pokud jde o dodržování platných cen prodejci, tak se na tomto poli v ČR příliš nepodvádí,\" uvedl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Porušení zákona o ochraně spotřebitele inspekce zjistila v 992 případech. Mezi nejčastější porušení patřilo neseznámení spotřebitele s cenou a nepoctivost při prodeji.

V osmi případech byla spotřebiteli účtována cena vyšší než cena uvedená na tabákové nálepce, ve dvou případech nedodržel prodejce povinnost prodeje cigaret v neporušeném jednotkovém balení a ve dvou případech byly prodány neznačené cigarety. Inspekce také zakázala prodej 2891 kusů tabákových výrobků v celkové hodnotě 126.000 Kč.

mdk rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK