Čína po devalvaci prodala v září devizy v rekordním objemu

16.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 16. října (ČTK) - Čínská centrální banka spolu s tamními komerčními bankami prodala v září v čistém vyjádření devizy v rekordní hodnotě 761,3 miliardy jüanů (2,8 bilionu Kč). Ukázaly to dnes propočty agentury Reuters, které se opírají o údaje čínské centrální banky. Data ukazují, jak v důsledku srpnové devalvace jüanu zrychlil odliv kapitálu, což vyvíjelo další tlak na domácí měnu. Předešlý rekord je ze srpna, kdy činil 723,8 miliardy jüanů.

Za odlivem kapitálu stojí obavy ze zpomalování čínské ekonomiky a z možného zvýšení úrokových sazeb ve Spojených státech. Odliv kapitálu zesílil, když čínská centrální banka 11. srpna nečekaně devalvovala domácí měnu o téměř tři procenta. Světové trhy byly po tomto kroku rozbouřené několik týdnů a čínské úřady měly velkou práci zmírnit obavy z další možné devalvace. Čínská centrální banka se mezitím snažila propad domácí měny zpomalit a intervenovala na trzích.

Jüan obchodovaný na trzích v pevninské Číně (CNY) v posledních třech týdnech mírně zpevnil. Zčásti jej podpořily reformy, které podle analytiků zlepší mezinárodní postavení čínské měny. Podle ekonoma Li Chuej-junga ze společnosti Shenyin & Wanguo Securities v Šanghaji však jüan stále čelí tlaku kvůli rizikům souvisejícím s čínskou ekonomikou a dalším nejistotám na finančních trzích.

Oficiální data zřejmě v pondělí ukážou, že růst čínské ekonomiky ve třetím čtvrtletí zpomalil na 6,8 procenta, což by bylo nejpomalejší tempo od světové finanční krize. Pro čínské činitele by to zřejmě představovalo další tlak, aby přišli s novými opatřeními na podporu domácí ekonomiky, která je druhou největší na světě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK