Pokles prodeje automobilů skupiny Volkswagen se v září zpomalil

16.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt nad Mohanem 16. října (ČTK) - Celosvětový prodej automobilů německé skupiny Volkswagen se v září dál snižoval. Meziroční tempo poklesu se ale zpomalilo na 1,5 procenta ze srpnových 5,4 procenta, uvedla dnes společnost, kterou minulý měsíc zasáhl skandál s emisemi. Pokles prodeje, který trvá od jara, se skandálem nesouvisí a je odrazem propadu na trzích Číny a východní Evropy v čele s Ruskem.

Prodej Volkswagenu se poprvé po čtyřech a půl letech snížil v dubnu. To zvýšilo napětí ve vedení, které nakonec vedlo k odstoupení předsedy dozorčí rady Ferdinanda Piëcha. Navzdory poklesu se ale Volkswagenu podařilo v prvním pololetí překonat v prodeji vozů japonskou Toyotu a poprvé se stát největším prodejcem aut na světě.

Prodej hlavní značky VW se v září snížil o čtyři procenta. Značka VW má na celkovém prodeji podíl 60 procent.

Škoda Auto, která je součástí koncernu, tento týden uvedla, že její prodej v září klesl o 2,1 procenta. V srpnu se jí odbyt snížil o 3,4 procenta.

V Evropě ale odbyt VW i Škody výrazně vzrostl. Celá skupina zvýšila v září prodej v Evropské unii o 8,4 procenta a Škodě stoupl počet nově registrovaných aut v EU o 10,2 procenta.

Součástí koncernu je celkem 12 automobilových značek. Z osobních aut jsou to kromě VW a Škody dále Audi, Seat, Porsche, Bentley, Bugatti a Lamborghini.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK