Akcie na pražské burze v týdnu klesly o 1,1 procenta na 971 bodů

16.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. října (ČTK) - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu oslabily, index PX proti minulému pátku klesl o 1,1 procenta na 970,8 bodu. Nejvíce posílily akcie operátora 02 CR, nejvýrazněji zlevnily opět cenné papíry Pegas Nonwovens. Vyplývá to z výsledků burzy. V předchozím týdnu akcie posílily o téměř dvě procenta.

\"Uplynulý týden byl o výsledkové sezoně v USA a průběžných makroekonomických datech. Výsledky bank byly pro trh relativně zklamáním vůči odhadům a rovněž výhledy především na obchodní divize nebyly zrovna optimistické,\" uvedl analytik J&T Banky Milan Vaníček.

Nejvíce klesající akcií byla Pegas Nonwovens, která ztratila 7,7 procenta na 766. \"I přes odkup vlastních akcií je patrné, že investoři využívají vyšší ceny pro realizaci své investice. Titul byl dříve ovlivněn několika faktory (například přeřazení v rámci indexů MSCI), které způsobily zvýšený zájem a růst ceny. Současně je vhodné připomenout, že se firma v průběhu týdne již začala obchodovat bez nároku na dividendu,\" upozornil Vaníček

Nejvíce rostoucí akcií byla vedle technického vzestupu NWR společnost O2 CR, která přidala 3,1 procenta na 232,5 Kč. Před pondělními výsledky titul přilákal investory, kteří zřejmě sází na silné výsledky a na potenciál případných informací k očekávané solidní dividendové politice.

Příští týden bude opětovně o výsledkové sezoně v USA a o zasedání Evropské centrální banky. Zasedání ECB se pravděpodobně obejde bez většího překvapení. \"Pro příští týden jsme nadále neutrální, kde zvýšenou rozkolísanost mohou u konkrétních firem přinést jejich výsledky. Z pohledu makroekonomických zveřejnění nás čeká spíše slabší týden,\" doplnil analytik.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK