Dolar díky naději na brzký růst úroků v USA posiluje

16.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 16. října (ČTK) - Dolar po nejnovější statistice z USA mírně posiluje. Čtvrteční zpráva o inflaci a dnešní údaje o průmyslové výrobě oživily sázky na to, že centrální banka USA (Fed) by mohla zvýšit úroky ještě do konce letošního roku, zatímco Evropská centrální banka by mohla dále uvolnit svoji měnovou politiku.

V 17:35 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,3 procenta na 1,1350 USD a k jenu vzrostlo o 0,3 procenta na 135,76 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,6 procenta na 119,61 JPY. Ke koši šesti předních světových měn dolar stoupl o 0,25 procenta na 94,609 bodu. Ve čtvrtek se dolarový index propadl na nejnižší hodnotu za sedm týdnů.

Spotřebitelské ceny ve Spojených státech v září druhý měsíc za sebou klesly a proti srpnu se snížily o 0,2 procenta. Znovu se v tom odrazilo výrazné zlevnění benzinu. Inflace, která nezahrnuje kolísavé ceny energie a potravin, ale dál postupně roste.

Průmyslová výroba v USA v září sice klesla o 0,2 procenta, údaj byl však v souladu s očekáváním. Srpnový údaj pak byl výrazně revidován směrem vzhůru.

Dnešní zpráva evropského statistického úřadu potvrdila, že eurozóna se vrátila do deflace. Pokles spotřebitelských cen zvyšuje tlak na ECB, aby posílila svůj program nákupu dluhopisů.

\"V krátkém období by dolar mohl znovu posilovat vůči euru, protože jsou zde další spekulace, že ECB dále uvolní měnovou politiku,\" řekl agentuře Reuters ekonom Macro Strategy Lee Ferridge.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK