Ceny ropy oživily z celotýdenního propadu

16.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 16. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes oživily z propadu, pomohly jim údaje o dalším poklesu počtu nových vrtů ve Spojených státech. Za celý týden ale ropa zaznamenala nejhlubší pokles za zhruba dva měsíce.

Severomořská ropa Brent kolem 19:20 SELČ posílila o 1,5 procenta na 50,42 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI zpevnila o téměř dolar na 47,30 USD. Za celý týden oba druhy ropy ztratily těměř pět procent.

Ceny podpořila zpráva společnosti Baker Hughes o počtu provozovaných vrtných souprav ve Spojených státech. Ten se snížil už sedmý týden za sebou a jejich počet klesl o deset na 595, což byla nejnižší úroveň od června. Vrtnou aktivitu snižuje pokles světových cen, který trvá už déle než rok.

Ropu tento týden srážely obavy z pokračujícího přetlaku nabídky a oslabování světové poptávky, kterou tíží zejména útlum čínské ekonomiky. Poslední zpráva Mezinárodní agentury pro energii (IEA) předpověděla přetrvání převisu nabídky na trhu i v příštím roce. Zpráva o vývoji zásob ropy na americkém trhu v USA ukázala za minulý týden jejich nejvýraznější nárůst za půl roku.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 50,42 49,73 New York - Nymex WTI listopad 47,30 46,38

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK