Merkelová: Ukrajina musí v zájmu investic bojovat proti korupci

17.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 17. října (ČTK) - Německé firmy jsou připraveny investovat na Ukrajině, pokud tam pro to budou vhodné podmínky. Kyjev musí zejména bojovat proti korupci a omezit vliv bohatých \"oligarchů\", uvedla dnes německá kancléřka Angela Merkelová. Se svými poznámkami vystoupila před nadcházející návštěvou ukrajinského premiéra Arsenije Jaceňuka v Berlíně, kde mají v pátek oba lídři zahájit německo-ukrajinskou konferenci o investičních příležitostech.

Merkelová ocenila Ukrajinu za to, že nastoupila \"odvážnou cestu\". Upozornila ale, že zemi zbývá udělat ještě mnoho k tomu, aby byla schopna přitahovat investice, včetně vybudování náležitého právního rámce.

\"Je nutné zvrátit dominantní roli oligarchů, musí se nastolit transparentnost a bojovat s korupcí,\" uvedla Merkelová podle agentury Reuters.

Ekonomika Ukrajiny letos klesne o 12 procent po loňském propadu o 6,8 procenta, předpověděla tento měsíc Světová banka. Příští rok se však má Ukrajina ekonomika vrátit k růstu. Podobný pokles letos očekává i Mezinárodní měnový fond (MMF). Výhled ukrajinské ekonomiky se zhoršil hlavně kvůli hospodářskému dopadu přetrvávajících bojů se separatisty na východě země.

Ukrajinská vláda se snaží ukázat, že prosazuje reformy a bojuje s hluboce zakořeněnou korupcí. Výměnou za to má Kyjev během čtyř let získat od mezinárodních věřitelů zahrnujících MMF či EU celkem 40 miliard dolarů (954 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK