Nezaměstnanost na Slovensku v září mírně stoupla

19.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 19. října (ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku v září mírně stoupla na 11,38 procenta, v srpnu byla na více než šestiletém minimu 11,32 procenta. Vyplývá to z dnešní zprávy slovenského ústředí práce, které zastřešuje slovenské úřady práce. Oproti loňsku je situace na slovenském trhu práce ale lepší.

\"Potvrdilo se, že počet absolventů škol neumožnil postoupit dále z hlediska vývoje nezaměstnanosti,\" uvedl slovenský ministr sociálních věcí Ján Richter.

Na podzim se na slovenských úřadech práce tradičně registrují absolventi středních škol, kteří si nenašli práci. Letos tak učinilo více absolventů než loni.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli nastoupit do zaměstnání, v září na Slovensku stoupl na 307.054 osob z 305.187 osob v srpnu. Meziročně ale ubylo 28.667 nezaměstnaných.

Vysoký počet nezaměstnaných byl po propuknutí globální ekonomické krize jedním z největších hospodářských problémů Slovenska. Ještě na začátku roku 2013 míra nezaměstnanosti dosahovala téměř 15 procent. Ke zlepšení situace na trhu práce došlo podle odborníků díky zrychlování tempa ekonomického růstu, státním dotačním programům na podporu zaměstnávání vybraných skupin obyvatelstva a také po změně metodiky vykazování nezaměstnanosti.

Navzdory postupnému zlepšování situace na slovenském trhu práce je nezaměstnanost na Slovensku dlouhodobě vyšší než v EU, kde míra nezaměstnanosti v srpnu stagnovala na 9,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK