Na mezinárodní spolupráci zemí střední Evropy půjde 246 mil. eur

19.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - Devět zemí střední Evropy může do roku 2020 získat na mezinárodní projekty z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím programu Interreg Central Europe až 246 milionů eur (6,66 miliardy Kč). V minulém sedmiletém období se Češi podíleli na projektech za 24 milionů eur (650 milionů korun). ČTK to dnes řekl vedoucí oddělení mezinárodních územních vazeb na ministerstvu pro místní rozvoj (MMR) Pavel Lukeš, který je zástupcem ČR v Monitorovacím výboru Central Europe.

\"Program Interreg Central Europe, kterého se účastní devět států ze střední Evropy včetně nově Chorvatska, má na následující sedmileté období 246 milionů eur. Hlavním tématem projektů jsou inovace, například komercionalizace výsledků výzkumu a jejich uplatnění na trhu,\" řekl Lukeš.

Projekty se mohou týkat také životního prostředí, kde se upřednostňuje protipovodňová ochrana a využití kulturního dědictví pro rozvoj kraje. V oblasti dopravy a mobility je hlavním cílem snížení emisí CO2. Poslední čtvrtou prioritou je nízkouhlíková strategie, kdy největší zájem je o obnovitelné zdroje energie, snižování emisí a zvyšování efektivity veřejných budov.

Tento program má podpořit spolupráci mezi zeměmi, proto musí být projekty mezinárodní. \"Každého projektu se musí podle nařízení účastnit partneři nejméně ze tří států, nicméně nikdy nebyl schválen projekt, kde by byli partneři jen ze tří států. Průměr se pohybuje kolem deseti partnerů z pěti států,\" zdůraznil Lukeš.

Řídící orgán programu už vyhodnocuje výsledky první výzvy k předkládání projektů, kde se sešlo ze všech zemí celkem 610 žádostí. Z toho ve 340 projektech jsou podle Lukeše zapojeni zájemci z Česka.

\"Zájem z ČR je obrovský, ale ne všechny projekty projdou. Není to tím, že by nebyly kvalitní, ale protože zájem je velký a alokace je nízká,\" podotkl Lukeš.

Spolupráce v programu Interreg začala už v roce 1990, Česko se do něj zapojilo po svém vstupu do EU v roce 2004. Aktuálně se ho účastní devět zemí, kromě Česka také Rakousko, Polsko, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko a část území Německa (regiony Bádensko-Württembersko, Bavorsko, Berlín, Braniborsko, Meklenbursko-Přední Pomořansko, Sasko, Sasko-Anhaltsko) a Itálie (Emilia-Romagna, Furlandsko-Julské Benátsko, Ligurie, Lombardie, Piemont, autonomní provincie Bolzano, autonomní provincie Trento, Valle d\'Aosta a Benátsko). Nově je součástí také Chorvatsko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK