Prolomení limitů na Bílině vítají analytici, teplárny i ČEZ

19.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. října (ČTK) - Prolomení těžebních limitů na lomu Bílina vítají oslovení analytici, zástupci tepláren i společnost ČEZ, která přes Severočeské doly lom vlastní. Vyplývá to z dnešní ankety ČTK. Podle Svazu průmyslu se vláda dnes ale zachovala nezodpovědně tím, že nevyřešila problematiku lomu ČSA Severní energetické.

 

\"Rozhodnutí pokládám za rozumné,\" řekl ČTK analytik společnosti ENA Jiří Gavor. Podle něj prolomením Bíliny nedojde k žádným velkým střetům se zájmy ochrany přírody, všechny obce v okolí jsou navíc s možným rozšířením těžby již srozuměny. \"Samozřejmě hrozí škody kvůli zvýšeným emisím látek do ovzduší. S tím se musíme smířit, je to nezbytná daň za to, že ještě několik desítek let budeme mít teplárenství založené na uhlí,\" dodal. Okamžitý přechod na energetiku bez uhlí podle něj není zatím technicky ani ekonomicky proveditelný.

\"Rozhodnutí vlády je možné vnímat jako určitý kompromis potřeb energetického uhlí, jak je charakterizuje státní energetická koncepce a komplikacemi, které prolomení limitů může přinést,\" řekl ČTK analytik BH Securities Petr Hlinomaz. Připomněl, že v případě prolomení Bíliny nehrozí bourání žádných lidských sídel.

Podle předseda výkonné rady Teplárenského sdružení ČR a bývalého premiéra Mirka Topolánka dala dnes vláda lidem v ČR jistotu, že bude k dispozici domácí hnědé uhlí pro výrobu cenově přijatelného tepla. \"Na toto rozhodnutí však musí navázat další kroky, které zajistí, že bude v praxi skutečně naplňována státní energetická koncepce,\" uvedl Topolánek. Podle sdružení by se mělo jednat například o program podpory rekonstrukcí tepelných sítí, což by snížilo poptávku po uhlí.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž ČTK řekl, že společnost respektuje rozhodnutí vlády, aby uhlí vytěžené v lomu bylo přednostně použito pro potřeby teplárenství. \"Přednostně v teplárenství bude samozřejmě využito nejkvalitnější uhlí v ročních objemech do sedmi milionů tun. Pouze uhlí z poloh lomu Bílina, které je nižší kvality a není vhodné pro teplárenství, půjde do naší nové elektrárny v Ledvicích,\" řekl dnes ČTK Kříž.

Předseda dozorčí rady ČEZ a bývalý předseda Akademie věd Václav Pačes ČTK řekl, že žádné rozhodnutí v otázce limitů by nebylo černobílé. \"Podle mého osobního názoru u lomu Bílina nakonec pozitiva prolomení převážila nad negativy. U lomu ČSA tomu bylo naopak,\" řekl ČTK Pačes. Prolomení Bíliny označil za \"nejmenší zlo\" z možných variant.

Rozhodnutí vlády naopak kritizuje Svaz průmyslu a dopravy. Vadí mu, že vláda dnes neučinila pevné rozhodnutí o lomu ČSA. \"Váhání ve věci dalšího osudu ČSA znamená pokračování velké nejistoty nejen pro odběratele uhlí, ale i obyvatele Horního Jiřetína a Černic,\" uvedl v prohlášení mluvčí svazu Milan Mostýn. Podle něj je lom ČSA strategicky významným ložiskem, které by v budoucnu mohlo být v případě potřeby využito, i když s tím některé stávající prognózy nepočítají. \"Jak ukázaly krizové události posledních dvou let, bezpečnostní situace v Evropě se může měnit mnohem rychleji, než dovede kdokoli odhadnout,\" dodal. Svaz dlouhodobě podporuje úplné prolomení limitů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK