Cena ropy Brent klesla pod 50 dolarů kvůli obavám ohledně Číny

19.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. října (ČTK) - Světové ceny ropy zahájily týden výrazným poklesem kvůli obavám ohledně vývoje čínské ekonomiky. Severomořská ropa Brent tak zlevnila pod 50 dolarů za barel. Čína je největším spotřebitelem energie na světě.

Kolem 15:20 SELČ vykazovala cena ropy Brent pokles o 2,7 procenta na 49,11 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu ztrácela 2,5 procenta a pohybovala se těsně nad 46 dolary za barel.

Čínský statistický úřad dnes oznámil, že hrubý domácí produkt Číny se ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšil o 6,9 procenta. To představuje nejpomalejší tempo růstu od světové finanční krize. Vládní údaje navíc ukázaly, že čínská poptávka po ropě v září mírně klesla.

Slábnoucí poptávku po ropě signalizovala rovněž zpráva o poklesu dodávek suroviny ze Saúdské Arábie. \"Údaje o čínském HDP a růstu zásob v Saúdské Arábii v důsledku klesajícího vývozu tlačí ceny dolů,\" uvedl analytik Tamas Varga ze společnosti PVM Oil Associates. Dodal, že k poklesu cen ropy přispívají rovněž vyhlídky na brzké naplnění mezinárodní dohody o íránském jaderném programu

\"Věřím, že ještě před koncem roku určitě přijde den, kdy (dohodu) naplníme,\" uvedl dnes hlavní íránský vyjednávač Abbás Arákčí. Výměnou za značné ústupky a rozsáhlou kontrolu íránských jaderných provozů má mezinárodní společenství zrušit sankce, kterým Teherán kvůli spornému nukleárnímu programu čelí. Nejmenovaný představitel íránského ropného průmyslu řekl agentuře Reuters, že Írán po zrušení sankcí během týdne zvýší těžbu ropy o půl milionu barelů denně.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 49,11 50,46 New York - Nymex WTI listopad 46,05 47,26

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK