Euro před zasedáním ECB v tomto týdnu oslabuje

19.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 19. října (ČTK) - Evropská měna zahájila nový týden poklesem. Investoři se domnívají, že měnový výbor Evropské centrální banky (ECB) by na svém čtvrtečním zasedání mohl vydláždit cestu dalším stimulačním opatřením. Kolem 17:00 SELČ euro vůči dolaru oslabilo o 0,4 procenta na 1,1309 USD a k jenu kleslo o 0,3 procenta na 135,13 JPY. Dolar vůči jenu posílil o 0,1 procenta na 119,48 JPY. Ke koši šesti předních světových měn dolar stoupl o 0,4 procenta na 94,884 bodu.

Většina obchodníků a analytiků sice věří, že ECB oznámí nová stimulační opatření až v prosinci, tento týden by však již mohla naznačit, že se k dalším opatřením chystá. Pozornost se také zaměří na projev šéfa ECB Maria Draghiho. Jakákoli změna ve vyjádření ECB, která naznačí další stimulace, podle analytiků zřejmě stáhne euro dále dolů.

Dolar také podpořila řada pozitivních statistických údajů z minulého týdne, jako vyšší inflace, než se čekalo, a pokles počtu nových žadatelů o podporu v nezaměstnanosti nejníže za čtyři desetiletí. Tyto zprávy posilují naději, že centrální banka USA (Fed) by mohla zvýšit úrokové sazby ještě letos, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK