Státních zakázek bylo v srpnu vypsáno nejméně od ledna 2014

20.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 20. října (ČTK) - Státní investoři letos v srpnu vypsali veřejné zakázky za nejméně peněz od loňského ledna. V 606 tendrech poptávají práce a služby za 13,4 miliardy korun. Počet vypsaných výběrových řízení klesl meziročně o pětinu (19,4 procenta), jejich celkový objem se snížil o 27,5 procenta. Vyplývá to z aktuální analýzy společnosti CEEC Research. kterou má ČTK k dispozici.

Pokračuje tak trend letošního roku, kdy stát a ostatní veřejné instituce výrazně zpomalily přípravu nových tendrů. Od začátku roku vypsaly 5432 tendrů, což je o 10,1 procenta méně než loni za prvních osm měsíců roku.

\"Celkový objem propadl ještě více, a to o 15,5 procenta. Stát připravil v lednu až srpnu soutěže za 193,4 miliardy korun,\" podotkl ředitel analytické společnosti CEEC Research Jiří Vacek. Pokles způsobil hlavně úbytek nových zakázek na projekty spolufinancované z fondů EU kvůli přechodu na nové programové období.

Pouze zhruba čtvrtina (28 procent) objemu zakázek byla už ukončena a rozdělena mezi konkrétní dodavatele. Hodnota těchto zakázek byla při vyhlášení 53,5 miliardy korun. Vítězové tendrů si ale nerozdělí všechny tyto peníze, firmy totiž zakázky \"vysoutěžily\" průměrně o 11 procent pod vypsanou očekávanou cenou. Další desetina letos vypsaných zakázek za celkem 19,7 miliardy korun byla ještě před jejich ukončením zrušena.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK