Euro posilovalo k dolaru, pomohly výroky činitelů ECB

20.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 20. října (ČTK) - Euro dnes na devizových trzích posilovalo k americkému dolaru. Společnou evropskou měnu podpořily slušné údaje z regionální ekonomiky a výroky činitelů Evropské centrální banky (ECB), které naznačily, že další uvolňování měnové politiky by v nejbližší době nemuselo být na pořadu dne.

Euro k dolaru kolem 16:00 SELČ přidávalo zhruba 0,2 procenta na 1,1348 USD, a zotavovalo se tak po třech ztrátových obchodních seancích v řadě. Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti zahraničních měn, ztrácel 0,1 procenta na 94,807 bodu.

Čtvrtletní údaje ECB ukázaly, že banky v zemích platících eurem zmírnily během posledních několika měsíců své požadavky pro poskytování úvěrů více, než se čekalo. ECB by tudíž alespoň tento týden nemusela považovat za nutné rozšířit svůj program nákupů cenných papírů.

Rada guvernérů ECB se bude měnovou politikou zabývat na čtvrtečním zasedání. Většina obchodníků a analytiků se v současnosti domnívá, že ECB oznámí nová stimulační opatření až v prosinci. Tento týden by však mohla naznačit, že se k dalším opatřením chystá.

Člen Rady guvernérů ECB Christian Noyer ale v pondělí prohlásil, že parametry programu takzvaného kvantitativního uvolňování jsou nastaveny dobře a není nutné je upravit. V podobném duchu se před ním vyjádřil guvernér rakouské centrální banky Ewald Nowotny, který naznačil, že je třeba přemýšlet i o jiných způsobech na podporu ekonomiky eurozóny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK