Ceny ropy mírně klesly, čeká se na údaje o zásobách v USA

20.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. října (ČTK) - Světové ceny ropy dnes mírně klesly, dolů je tlačí vyhlídky na růst těžby v Íránu. Trh nyní čeká na údaje o vývoji zásob suroviny ve Spojených státech. Krátce před 18:00 SELČ vykazovala cena severomořské ropy Brent pokles o 0,4 procenta a pohybovala se kolem 48,5 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu ztrácela půl procenta a nacházela se pod 46 dolary za barel.

V pondělí se ceny ropy propadly o zhruba čtyři procenta. Reagovaly tak na zprávu o tom, že čínská ekonomika ve třetím čtvrtletí stoupla o 6,9 procenta, nejpomalejším tempem za posledních šest let. Čína je největším spotřebitelem energie na světě a zpomalování růstu tamní ekonomiky vyvolává obavy ohledně poptávky po ropě.

Investoři navíc očekávají, že Írán zvýší těžbu ropy poté, co budou v rámci mezinárodní dohody zrušeny sankce, kterým Teherán čelí kvůli spornému jadernému programu. Nejmenovaný představitel íránského ropného průmyslu řekl agentuře Reuters, že Írán po zrušení sankcí během týdne zvýší produkci ropy o půl milionu barelů denně.

Výraznějšímu poklesu cen ropy dnes pomohly zabránit údaje amerického Úřadu pro energetické informace (EIA), podle kterých se těžba ropy v USA od začátku září drží na zhruba 9,1 milionu barelů denně. Zůstává tak poměrně hluboko pod dubnovým maximem 9,6 milionu barelů denně.

Ve středu EIA zveřejní údaje o vývoji zásob ropy ve Spojených státech v uplynulém týdnu. Analytici podle průzkumu agentury Reuters předpokládají, že zásoby vykážou již čtvrtý týdenní nárůst za sebou.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 48,44 48,61 New York - Nymex WTI listopad 45,68 45,89

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK