Sazby hypoték v září zůstaly na srpnových 2,11 procenta

21.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. října (ČTK) - Průměrná úroková sazba hypoték v Česku v září zůstala na srpnových 2,11 procenta. V červnu a květnu sazba činila 2,05 procenta, což byla nejnižší hodnota za dobu sledování. Poté nastal nepatrný nárůst, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace.

\"Průměrné úrokové sazby hypotečních úvěrů v září stagnovaly a naplnily tak naše předpoklady, že výrazný růst sazeb není v dohledné době pravděpodobný,\" uvedl hlavní analytik Fincentra Josef Rajdl.

V září si lidé sjednali hypoteční úvěry v celkovém objemu 15,9 miliardy korun, v srpnu to bylo za 15,6 miliardy Kč. Září většinou bývá co do počtu uzavřených hypoték o hodně silnější než srpen. Letos si v září do bank přišlo pro hypoteční smlouvu jen o 107 lidí víc než v srpnu. Celkový počet uzavřených hypotečních úvěrů tak činil 8600.

Rajdl upozornil na to, že již sedmý měsíc v řadě neklesly objemy hypotečních úvěrů sjednaných bankami zapojenými do Hypoindexu pod 15 miliard Kč měsíčně. To jsou objemy, které se v minulých letech podařily jen v nejsilnějších měsících.

Letošní rok bude podle něj pravděpodobně znovu rekordní. Nízké úrokové sazby lákají do bank stále hodně klientů a zvyšuje se také průměrná částka, kterou si lidé půjčují. V září se průměrná hypotéka vyšplhala na 1,85 milionu korun. Jde o druhou nejvyšší půjčovanou částku od roku 2003. Nejvíce peněz si lidé půjčovali v prosinci 2007, kdy šlo o 1,95 miliardy korun. Průměrná úroková sazba přitom tehdy činila 5,34 procenta.

\"Přestože se za září očekávala vyšší čísla prodejů, míří letošní rok k absolutnímu rekordu v počtu i objemu sjednaných hypoték,\" řekl ČTK ředitel finanční skupiny Chytrý Honza Jiří Paták.

Příčinu lze podle něj vysledovat při porovnání podmínek bank za léta 2010 a 2015. Zatímco v roce 2010 žádala banka na dvoumilionovou hypotéku od klienta příjem 25.000 Kč čistého, letos jí díky nižší úrokové sazbě a tím i nižší splátce stačí 19.000 Kč. V roce 2010 přišla klienta hypotéka na dva miliony Kč na 11. 500 Kč měsíčně. Za stejné peníze si dnes klient pořídí hypotéku o milion Kč vyšší. Pokud si tedy klient v roce 2010 kupoval byt 2+kk, může si dnes dovolit 3+kk. Takto zásadně vyšší kupní síla se logicky na číslech projevit musí, poznamenal Paták.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK