Výroba automobilů na Slovensku se letos mírně zvýší

21.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 21. října (ČTK) - Výroba automobilů na Slovensku po loňském poklesu letos mírně vzroste. Podle Svazu automobilového průmyslu Slovenské republiky tamní podniky vyrobí 980.000 automobilů. Na odborné konferenci v Brně to dnes uvedl prezident svazu Juraj Sinay. Loni slovenské automobilky vyrobily 971.160 vozidel.

Počet automobilek na Slovensku by se měl brzy zvýšit. Britská společnost Jaguar Land Rover (JLR) z indické skupiny Tata Motors letos v srpnu podepsala předběžnou dohodu o postavení nového závodu na Slovensku. Továrna, jejíž konečná kapacita by měla dosáhnout až 300.000 vozů ročně, by měla stát v Nitře.

Podle Sinaye to zatím není definitivní. \"Jsme opatrní, dokud nebude (definitivní) smlouva podepsaná,\" uvedl Sinay. Pokud firma na Slovensko nakonec přijde, bude patrně využívat podle Sinaye i subdodavatele z České republiky.

Většina dodavatelů slovenských automobilek je ze západní části Slovenska, kde je 279 takových firem, na východním Slovensku je jich pouze 64, kvůli nedostatečné dopravní infrastruktuře. Sinay dnes uvedl, že v případě uskutečnění investice Jaguar Land Rover se výroba na Slovensku zvýší na 1,1 až 1,2 milionu automobilů ročně a bude srovnatelná s Českou republikou.

Výrobní závody Kia Motors, PSA Peugeot Citroën a Volkswagen spolu se svými dodavateli patří podle Sinaye k pilířům slovenské ekonomiky. Odvětví se na průmyslové produkci země podílí více než dvěma pětinami. Na Slovensku se vyrobí nejvíc aut na počet obyvatel na světě. Hlavními vývozními trhy jsou Německo, Rusko, Velká Británie, Čína, Francie a Itálie.

Loni výroba nových automobilů na Slovensku poprvé od roku 2009 klesla, a to na 971.160 vozidel z rekordních 987.718 aut v roce 2013. Vývoj ovlivnilo snížení produkce v bratislavské továrně Volkswagenu o 7,5 procenta na zhruba 394.500 automobilů. Automobilka to odůvodnila přípravou na výrobu nových modelů a nižší poptávkou na ruském trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK