Autoprůmysl musí vyřešit způsob měření emisí, řekl Jahn

21.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 21. října (ČTK) - Autoprůmysl musí vyřešit způsob měření emisí a stanovení emisních limitů. Emisní aféra Volkswagenu nastolila i otázku podpory alternativních pohonů, řekl člen dozorčí rady Škody Auto a vedoucí mezinárodních prodejů německého koncernu Martin Jahn. Tři klíčové otázky zmínil dnes na brněnské konferenci o vývoji automobilového průmyslu.

U měření je podle něj třeba zdůraznit, že výsledky z laboratoře budou vždy odlišné než z reálného provozu. \"Druhou otázkou je, jak se stanoví emisní limity. Naplňování ambiciózních limitů vzniklých od stolu znamená pro autoprůmysl enormní náklady. A poslední otázka je, jak podporovat alternativní pohony,\" poznamenal Jahn. Automobilky nemají podle něj problém vyrábět a nabízet vozy na elektřinu, na plyn či auta s hybridním pohonem. \"Poptávka je však stále nízká, zákazníci o tyto auta nemají velký zájem. Ten je pouze v zemích, kde existuje státní podpora,\" zmínil Jahn Norsko, Nizozemsko a částečně Francii.

Volkswagen udělal podle Jahna kvůli aféře razantní změny na všech úrovních vedení a pracuje na technických řešeních. \"Určitě za to hodně zaplatíme, otázka je jestli to bude férová cena,\" řekl Jahn.

Zmínil také, že proti sobě jdou snahy o snižování emisí oxidu uhličitého a oxidů dusíku. \"Požadavky na snižování emisí obou splodin se neslučují s technologickými podmínkami,\" zdůraznil Jahn.

Aféra Volkswagenu vypukla 18. září, kdy americká federální Agentura pro ochranu životního prostředí firmu obvinila, že do svých vozidel s naftovými motory instalovala software, který umožňuje skrýt skutečnou hladinu vypouštěných emisí, a tím se snažila obejít zákony na ochranu ovzduší. Problém se po celém světě týká 11 milionů automobilů, z toho je 1,2 milionu škodovek. Přímo v ČR se prodalo asi 148.000 aut vybavených motory, které umějí obcházet měření emisí. Kvůli skandálu odstoupil generální ředitel Volkswagenu Martin Winterkorn.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK