Rada na prozatímního ředitele ČRo navrhuje trojici kandidátů

21.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. října (ČTK) - Rada Českého rozhlasu bude prozatímního šéfa rozhlasu vybírat ze tří jmen. Mezi nimi jsou náměstek pro program a vysílání René Zavoral, náměstek pro regionální vysílání Jan Menger a ředitel odboru techniky a šéf týmu pro digitalizaci Karel Zýka. Vyplývá to z informací ČTK po dopoledním uzavřeném jednání rady. O dočasném šéfovi, který povede rozhlas po rezignaci Petera Duhana, radní budou rozhodovat odpoledne.

Všechna tři jména pocházejí z ČRo. Potvrdila se tak dřívější prohlášení radních vybrat na pozici člověka se znalostí veřejnoprávního média. Prozatímní šéf povede rozhlas nejdéle tři měsíce, než bude vybrán řádný nástupce Petera Duhana, který ve funkci skončí 3. listopadu.

Dalším bodem odpolední schůze bude vyhlášení podmínek otevřeného výběrového řízení na řádného generálního ředitele. Radní se také vrátí k tématu, na něž se při poslední schůzi nedostalo, tedy pokračování diskuse o možném porušení zákona ze strany generálního ředitele. Rada posoudí podezření, zda Duhan porušil zákon tím, že v rozhlasu pracoval jeho syn Andrej. Věnovat se budou i spolupráci bývalého předsedy rady Tomáše Ratiborského s rozhlasem po uplynutí jeho mandátu radního.

Součástí jednání má být i projednání konkurenční doložky generálního ředitele, která Duhanovi přisuzuje výplatu deseti platů, tedy více než dvou milionů korun. Podle dřívějších vyjádření rady tato částka zřejmě bude muset být vyplacena s ohledem na uzavřenou pracovní smlouvu.

Duhan před dvěma týdny oznámil rezignaci ke 3. listopadu. Uvedl, že ho k rezignaci vedou zdravotní důvody a zmínil také údajný tlak ze strany některých členů Rady ČRo a dozorčí komise.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK