Náměstci na MF kromě Hornochové chtějí pokračovat ve funkci

21.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. října (ČTK) - Současní náměstci ministra financí kromě Simony Hornochové se přihlásili do výběrového řízení, které vyžaduje služební zákon. Vyplývá to ze zjištění ČTK. Nově vybraní náměstci by se měli funkce ujmout od ledna, informovalo ministerstvo. Ministerstvo financí má sedm náměstků ministra a jednoho státního tajemníka.

Všechny pozice jsou v současnosti obsazeny, přičemž sekci Finanční řízení a audit po odvolaném Lukášovi Wagenknechtovi řídí zástupce náměstka Tomáš Vyhnánek.

Do výběrového řízení se tak přihlásil náměstek pro veřejné rozpočty Jan Gregor, náměstek právní sekce Ondřej Landa, náměstek pro IT Miroslav Hejna, náměstek pro majetek státu Ondřej Závodský, náměstkyně pro mezinárodní vztahy Lenka Jurošková a Vyhnánek.

Do výběrového řízení se nepřihlásila náměstkyně ministra financí pro daně Simona Hornochová. Ve funkci tak skončí, ale na MF bude působit dále jako poradkyně v daňových záležitostech.

Podle informací ČTK náměstek pro veřejné rozpočty Gregor usiluje o místo českého člena Evropského účetního dvora. Do této funkce ho ovšem musí schválit vláda a evropské instituce. Pokud se tak stane, muselo by MF hledat pro rozpočet nového náměstka.

Státní tajemník MF, kterým je Jan Sixta, vyhlásil výběrové řízení na místa náměstků v polovině září. Již předtím, v srpnu, bylo vyhlášení výběrové řízení na náměstka pro audit. Termín pro podání žádostí do výběrových řízení byl 16. říjen.

Babiš v minulosti dva své náměstky odvolal. V červnu zbavil funkce prvního náměstka Lukáše Wagenknechta. Ten tehdy uvedl, že byl odvolán bez udání důvodu a jako \"trafiku bez kompetencí\" odmítl pozici politického náměstka, kterou mu Babiš nabídl. V květnu skončil ve funkci náměstek pro oblast mezinárodních vztahů Martin Pros, který předtím požádal Českou národní banku o prověření možných manipulací s pražskou mezibankovní sazbou PRIBOR. Babiš odůvodnil jeho odvolání ztrátou důvěry.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK