Čínská CGN investuje do výstavby jaderné elektrárny v Británii

21.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. října (ČTK) - Čínská státní společnost China General Nuclear (CGN) se dohodla, že investuje šest miliard liber (přes 220 miliard Kč) do výstavby nové jaderné elektrárny Hinkley Point C v Británii. Dohoda byla oznámena během návštěvy čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Londýně.

Nová elektrárna Hinkley Point C je projektem francouzské elektrárenské společnosti EDF, celkové náklady na její výstavbu by měly činit 18 miliard liber. CGN v rámci své investice získá v projektu podíl 33,5 procenta, napsala agentura Reuters.

Projekt Hinkley Point C by se měl stát první novou jadernou elektrárnou postavenou v Evropské unii po havárii v japonské jaderné elektrárně Fukušima v roce 2011. Čínská firma CGN převezme rovněž dvoutřetinový podíl v britské jaderné elektrárně Bradwell, kde hodlá vybudovat jaderný reaktor navržený v Číně.

Podle serveru BBC se očekává, že během čtyřdenní návštěvy čínského prezidenta v Británii budou podepsány dohody v celkové hodnotě přes 30 miliard liber (1,1 bilionu Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK