Akciové trhy v USA klesly, dolů je táhly pojišťovny

21.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. října (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes smazaly počáteční mírné zisky a v závěru obchodování klesly. Trh táhly dolů akcie zdravotních pojišťoven a dalších velkých zdravotnických firem. Akcie internetové společnosti Yahoo klesly po neuspokojivých kvartálních výsledcích. Americký dolar rostl k měnám rozvíjejících se ekonomik. Jeho kurz k euru před čtvrtečním zasedáním Evropské centrální banky (ECB) stagnoval.

Index Dow Jones v závěru obchodování klesl o 0,28 procenta na 17.169,47 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 odepsal 0,58 procenta na 2018,98 bodu a index technologického trhu Nasdaq ztratil 0,84 procenta na 4840,12 bodu.

Akcie zdravotních pojišťoven Aetna, Humana, Anthem a Cigna klesly, když demokratická kandidátka na prezidentský úřad v USA Hillary Clintonová uvedla, že má vážné pochybnosti ohledně fúzí, které tyto firmy navrhují provést. Akcie americké internetové společnosti Yahoo klesly o více než pět procent poté, co firma v úterý oznámila čtvrtletní tržby a zisk, které zůstaly za očekáváním. Vzhůru naopak mířily akcie společností General Motors a Boeing, které zveřejnily nečekaně dobré výsledky za uplynulé čtvrtletí.

Slušný debut na newyorské burze zažil italský výrobce sportovních vozů Ferrari. Cena akcií stoupla první den obchodování až o více než 15 procent na více než 60 dolarů za kus. V závěru obchodování se jejich cena pohybovala na 55 dolarech se ziskem 5,77 procenta. Mateřská společnost Fiat Chrysler Automobiles (FCA) prodala v rámci primární emise zhruba deset procent akcií Ferrari, dalších zhruba deset procent vlastní syn zakladatele značky a zbylých 80 procent hodlá skupina rozdělit mezi své akcionáře.

Americký dolar dnes na devizových trzích rostl k měnám rozvíjejících se tržních ekonomik. Přední index čínských akcií Shanghai Composite totiž klesl o více než tři procenta, což vzbudilo pozornost investorů, pro které se tak americká měna stala bezpečnější investicí. Japonský jen po zprávě o zpomalení růstu japonského exportu klesl k dolaru na více než týdenní minimum. Dolar k jenu naposledy přidával 0,1 procenta na 119,94 JPY. Euro se k dolaru pohybovalo prakticky beze změn na 1,1340 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK