Unipetrol oznámí výsledky za čtvrtletí i devět měsíců

22.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. října (ČTK) - Petrochemický holding Unipetrol dnes oznámí výsledky hospodaření za třetí čtvrtletí i devět měsíců letošního roku. Podle analytiků zůstává otázkou, jak moc výsledky ovlivní srpnový požár propylenové jednotky v Záluží u Litvínova. V odhadech výsledků se proto analytici rozcházejí. Připomínají, že společnost dosud ani nevyčíslila škody, které požár způsobil.

Po několikadenním požáru v Záluží stála celá petrochemická výroba, v menším rozsahu pracovala rafinérie. Některé výroby Unipetrol postupně obnovuje. Přechod na plný provoz podle dřívějších vyjádření vedení firmy však potrvá spíše měsíce než týdny.

V loňském třetím čtvrtletí dosáhl Unipetrol čistého zisku 1,4 miliardy korun. Tržby činily 34 miliard. Nyní analytici odhadují propad tržeb pod 29 miliard, v odhadu zisku se rozcházejí.

Unipetrol se zaměřuje na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. V roce 2005 se stal součástí skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK