Unipetrolu vzrostl ve třetím čtvrtletí čistý zisk, tržby klesly

22.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. října (ČTK) - Petrochemický holding Unipetrol vykázal ve třetím čtvrtletí čistý zisk 1,58 miliardy korun, což bylo meziročně o 183 milionů korun více. Čistý zisk po očištění o jednorázové položky stoupl na 2,11 miliardy korun. Tržby klesly meziročně o 13 procent na 29,45 miliardy korun. Firma dnes výsledky zveřejnila na svém webu. Ušlý zisk kvůli srpnovému požáru propylenové jednotky v Záluží u Litvínova Unipetrol odhaduje na 1,6 miliardy korun.

Po několikadenním požáru v Záluží stála v srpnu celá petrochemická výroba, v menším rozsahu pracovala rafinérie. Některé výroby Unipetrol postupně obnovuje. Podle aktuálních odhadů bude etylénová jednotka uvedena zpět do provozu na minimální výkon s přibližně 65procentním využítím kapacity v červenci 2016. Naplno by měla jednotka fungovat v říjnu příštího roku.

Podle firmy je stále příliš brzy na odhad škod, které bude nárokovat po pojistiteli. Náklady shořelých zásob a náklady na čištění se do účetnictví promítly částkou 44 milionů korun, snížení hodnoty poškozeného majetku na etylénové jednotce představovalo 597 milionů korun.

Na meziročním poklesu tržeb se podepsaly především klesající ceny ropy. Unipetrol přitom provozoval o polovinu vyšší rafinérské kapacity a zvýšil objemy prodeje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK