Pojišťovny asi uhradí nároky klientů CK jen ve sjednané výši

22.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. října (ČTK) - Pojišťovny zřejmě nebudou muset překročit sjednaný limit plnění při odškodnění klientů cestovních kanceláří. Senát dnes tuto dohodu pojišťoven a cestovek s ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) zapracoval do novely o cestovním ruchu. Změnu bude muset ještě potvrdit Sněmovna a v případě jejího souhlasu také prezident.

Bez uvedené úpravy hrozilo, že by pojišťovny podle původní novely měly hradit nároky klientů při úpadku cestovní kanceláře bez ohledu na limit pojištění. Pojišťovny by ovšem za této podmínky nemohly v pojištění pokračovat, nezískaly by totiž zajištění. Proto už začaly cestovním kancelářím rozesílat výpovědi smluv o pojištění proti krachu. Cestovní kanceláře by zase bez povinného pojištění nesměly prodávat zájezdy.

Pojišťovny by podle úpravy měly s cestovními kancelářemi sjednat limit pojistného plnění ve výši minimálně 30 procent ročních plánovaných tržeb z prodeje zájezdů nebo v případě, že tyto tržby mají být nižší než tržby v předchozím roce, minimálně 30 procent těchto tržeb v předchozím roce. Cestovní kanceláře by byly povinny udržovat v průběhu trvání pojištění limit pojistného plnění v takové výši, aby v případě pojistné události byly uspokojeny veškeré nároky jejich zákazníků.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK