ECB ponechala úrokové sazby beze změny

22.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Valletta 22. října (ČTK) - Evropská centrální banka nechala po dnešním výjezdním zasedání své rady základní úrokovou sazbu beze změny na rekordním minimu 0,05 procenta. Očekává se, že ponechá na dosavadní úrovni zhruba 60 miliard eur (1,6 bilionu Kč) měsíčně i limit nákupů dluhopisů, jimiž v rámci takzvaného kvantitativního uvolňování měnové politiky podporuje ekonomiku a snaží se zvýšit inflaci.

Ekonomové a finanční trhy od dnešního zasedání na Maltě žádnou změnu politiky nečekali. Předpokládá se, že šéf ECB Mario Draghi zopakuje přislib, že v případě potřeby se velikost a trvání nákupů dluhopisů změní.

Banka v září snížila odhad hospodářského růstu i inflace v eurozóně na letošní i příští rok. V září se eurozóna znovu propadla do deflace, kde byla naposledy v březnu. Spotřebitelské ceny meziročně klesly o 0,1 procenta po srpnovém růstu stejným tempem.

Další sestup inflace do záporného pásma zesiluje tlak na to, aby ECB zvýšila nákupy dluhopisů, s nimiž začala v březnu. Inflace v eurozóně je už od října 2013 pod hranicí jednoho procenta, kterou Evropská centrální banka (ECB) označuje za nebezpečnou zónu. Cílem banky je, aby se meziroční růst spotřebitelských cen pohyboval těsně pod dvěma procenty.

ČIenové ECB ohledně inflace dávají najevo, že její nynější pokles je odrazem propadu cen energií, které banka nemůže ovlivnit. ECB podle analytiků také čeká, zda hospodářský útlum velkých rozvojových zemí v čele s Čínou bude mít na eurozónu trvalejší vliv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK