Mosty na dálničním přivaděči v Ostravě se za několik dní otevřou

22.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 22. října (ČTK) - Po mostech na dálničním přivaděči v Ostravě-Přívoze, které jsou kvůli opravě od konce května uzavřeny, začnou na přelomu října a listopadu znovu jezdit motoristé. ČTK to dnes řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl.

Mosty byly v provozu od roku 2008. V polovině loňského roku se na nich ale objevily vady, kvůli nimž byla na mostech doprava nejdříve omezena a pak zastavena úplně. Oprava má stát bez DPH 48 milionů korun.

Rýdl uvedl, že se nyní pracuje na harmonogramu, aby mohl být stanoven konkrétní termín otevření mostů. Neobjevily se žádné komplikace, které by spuštění provozu na mostech oddálily. \"Předpokládáme, že skutečně na přelomu října a listopadu, některý z těch dnů, budeme dávat ostravským řidičům ty mosty plně k dispozici,\" řekl mluvčí ŘSD.

Podnik bude ještě situaci konzultovat s dopravní policií. Rýdl ale řekl, že nepředpokládá, že by na mostech po otevření ještě bylo nějaké omezení. \"Zájmem Ředitelství silnic a dálnic určitě je dát co nejdříve v dostatečné a bezpečné kvalitě ty mosty k dispozici všem řidičům,\" řekl Rýdl.

Se zhotovitelem mostů, společností Eurovia, se ŘSD pře o to, kdo za vady na mostech může. Na mostech byly trhliny způsobené pnutím stavby, mostní podpěry se podle ŘSD pohybovaly nerovnoměrně a ložiska byla vysunutá mimo přípustné meze. Podle ŘSD byly mosty v havarijním stavu a hrozilo jejich zřícení. Eurovia uvedla, že ŘSD se o mosty nedostatečně staralo a při jejich výstavbě požadovalo použití nevhodného materiálu. ŘSD zase tvrdí, že stavební společnosti nedodržely požadovanou technologii výstavby.

Náklady za opravu mostů bude ŘSD chtít po Eurovii proplatit. Rýdl už dříve řekl, že oprava by měla být tak důkladná, aby mosty vydržely sto let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK