Vedení pošty slíbilo odborům příští rok růst mezd

22.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. října (ČTK) - Vedení České pošty slíbilo odborářům pro příští rok růst mezd. Má více zohlednit náročnost jednotlivých pracovních pozic. Znovu se k jednání sejdou začátkem listopadu. Uvedl to mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Podle předsedy největší odborové centrály, Koordinačního odborového výboru České pošty, Karla Koukala bylo dnešní jednání zahajovací, a proto nechtěl ani uvést, s jakými představami jednotlivé strany přišly. Pošta je podle něj v platové oblasti nekonkurenceschopná, a proto by měly mzdy růst na všech pozicích, i když připustil že zřejmě více přidáno by mohly dostat klíčové profese, jako pracovníci na přepážkách nebo řidiči.

\"Vývoj mezd musí být zároveň v souladu s aktuálními ekonomickými možnosti podniku. Podmínkou úspěšného výsledku jednání je dosáhnout shody se všemi odborovými organizacemi, protože pouze ta zajistí zaměstnancům lepší výdělkové a pracovní podmínky v budoucnosti,\" uvedl Vitík.

Asi 460 pracovníků České pošty z Brna, Olomouce a severní Moravy podle médií hodlá do konce října podat na státní podnik žalobu o dorovnání mezd. Zjistili, že na stejných pracovních místech berou méně peněz než zaměstnanci v Praze, což v rámci jedné firmy výslovně zakazuje zákoník práce.

Pošta zaměstnává zhruba 32.000 lidí. Mzdy se na poště zvyšovaly letos v dubnu o 3,85 procenta. Loni uzavřená kolektivní smlouva na příští čtyři roky zároveň zajišťuje i některé dosavadní výhody, jako jsou kratší týdenní pracovní doba a delší dovolená.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK