Míra nezaměstnanosti v Německu zůstává nejníže od sjednocení země

29.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 29. října (ČTK) - Počet nezaměstnaných v Německu v říjnu klesl, a to o něco výrazněji, než se očekávalo. Míra nezaměstnanosti zůstala na 6,4 procenta, tedy na nejnižší úrovni od sjednocení země v roce 1990. Vyplývá to ze sezonně očištěných údajů, které dnes zveřejnil spolkový úřad práce.

Počet nezaměstnaných se snížil o 5000 na 2,788 milionu osob. Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters počítali s poklesem o 4000 osob. Údaje spolkového úřadu práce signalizují, že hospodářský růst v Německu zůstává stabilní navzdory zpomalování růstu rozvíjejících se ekonomik. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá i řada českých podniků.

Středeční údaje výzkumné společnosti GfK ukázaly, že Němci mají obavy z růstu nezaměstnanosti v důsledku přílivu uprchlíků. Podle prognózy německé vlády by letos mělo do Německa přijít zhruba 800.000 žadatelů o azyl. Podle neoficiálních informací ale už tolik lidí do země přišlo a celkem by letos mohlo dorazit až 1,5 milionu uprchlíků. Německá vláda považuje zajištění práce pro běžence za důležitý předpoklad pro jejich začlenění do společnosti.

pmh šeb

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK