ConocoPhillips má kvůli levné ropě za čtvrtletí vysokou ztrátu

29.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. října (ČTK) - Americká ropná společnost ConocoPhillips ve třetím čtvrtletí spadla do ztráty, která byla nejvyšší od roku 2008. Důvodem byl pokračující propad cen ropy na světových trzích. Firma, která je největší nezávislou ropnou společností v USA, rovněž snížila plánované kapitálové výdaje na letošní rok.

Ztráta za tři měsíce do konce září činila 1,1 miliardy USD (27,2 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 2,7 miliardy USD ve stejném období loni. Bez mimořádných položek spojených s restrukturalizací a zrušením kontraktu v Mexickém zálivu ztráta činila 38 centů na akcii.

Analytici v anketě agentury Thomson Reuters v průměru čekali ztrátu 37 centů na akcii.

Kapitálové výdaje na letošní rok se mají snížit o 800 milionů dolarů na 10,2 miliardy USD. Generální ředitel Ryan Lance uvedl, že firma také urychlí některé akce, které jí mají pomoci posílit pozici v době nízkých a nestabilních cen ropy a zlepšit výkon. Mezi ně patří prodej části majetku a snížení nákladů. Firma však hodlá i nadále vyplácet dividendu.

Těžba ropy ve čtvrtletí čtvrtletí stoupla o 5,5 procenta na 1,55 milionu ropného ekvivalentu denně. Průměrná prodejní cena se pak snížila na 32,91 dolaru za barel z loňských 64,78 dolaru za barel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK