Americký dolar po silném středečním růstu mírně oslabuje

29.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 29. října (ČTK) - Americký dolar dnes na devizovém trhu oslabuje vůči koši předních světových měn. Koriguje tak svůj středeční vysoký růst způsobený prohlášením měnového výboru americké centrální banky (Fed).

Kolem 17:20 SEČ euro vůči dolaru přidávalo asi 0,4 procenta na 1,0971 USD, k japonskému jenu zpevňovalo v podobném rozsahu na 132,89 JPY. Dolar vůči jenu zůstal téměř beze změny na 121,11 JPY. Ke koši šesti hlavních světových měn dolar přidával 0,4 procenta na 97,426 bodu.

Fed nechal ve středu základní úrokovou sazbu podle očekávání opět beze změny na rekordním minimu, na níž je od finanční krize před sedmi lety. Ve zprávě po zasedání však zmínil, že úroky by při splnění určitých podmínek mohly vzrůst na prosincovém zasedání. Dolarový index ve středu v reakci na toto sdělení stoupl až na nejvyšší úroveň od počátku srpna.

Dolar na krátkou dobu oživil v reakci na údaje o vývoji hrubého domácího produktu v USA za třetí čtvrtletí. Tempo růstu americké ekonomiky zpomalilo na 1,5 procenta z 3,9 procenta v předchozích třech měsících a bylo nižší, než čekali analytici.

irl hab

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK