Ceny ropy mírně oslabují, reagují na statistiku a kurz dolaru

29.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 29. října (ČTK) - Ceny ropy po středečním prudkém růstu mírně oslabují, i když v průběhu dne byly přechodně i v zisku. Náladu na trhu ovlivnila zpráva o pomalejším růstu americké ekonomiky a také pokles kurzu dolaru.

Cena severomořské ropy Brent kolem 18:10 SEČ ztrácela 0,2 procenta a pohybovala se kolem 48,95 dolaru za barel, během dne přitom vystoupila až na 49,38 dolaru. Americká lehká ropa WTI ale ve stejnou dobu 0,1 procenta přidávala a nacházela se na 46 dolarech.

Pokles ceny způsobila zpráva o vývoji americké ekonomiky. Tempo růstu hrubého domácího produktu ve třetím čtvrtletí zpomalilo na 1,5 procenta z 3,9 procenta v předchozích třech měsících a bylo nižší, než čekali analytici.

Ropu naopak podpořil pokles kurzu dolaru, který korigoval svůj středeční silný růst způsobený prohlášením měnového výboru americké centrální banky (Fed). Slabší dolar zvyšuje zájem o ropu mezi investory ze zemí, kde se neplatí dolarem.

Ve středu ceny ropy zpevnily zhruba o šest procent. Důvodem byla zpráva o dalším růstu zásob v USA.

Ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent prosinec 48,95 49,05 New York - Nymex WTI prosinec 45,99 45,70

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK