Akcie v USA oslabily, trh stále vyhodnocuje zasedání Fedu

29.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 29. října (ČTK) - Akcie ve Spojených státech dnes oslabily. Obchodníci stále vyhodnocovali výsledek zasedání americké centrální banky (Fed), která ve svém středečním sdělení naznačila, že zvýšení úrokových sazeb už na prosincové schůzce je stále možné. Vliv na pokles kurzů akcií ale měly také výsledky hospodaření některých významných firem a rovněž zpráva o chystané fúzi ve farmaceutickém sektoru. Na devizových trzích pak oslabil dolar.

Dow Jonesův index klesl o 0,13 procenta na 17.755,80 bodu. Širší index Standard & Poor\'s 500 odepsal 0,04 procenta na 2089,41 bodu, zatímco index technologického trhu Nasdaq oslabil o 0,42 procenta a obchodní den uzavřel na hodnotě 5074,27 bodu.

Měnový výbor Fedu nechal ve středu základní úrokovou sazbu podle očekávání opět beze změny na rekordním minimu, kde je od konce roku 2008, tedy od finanční krize. Ve zprávě po zasedání však Fed zmínil, že úroky by při splnění určitých podmínek mohly vzrůst na příštím, tedy prosincovém zasedání.

Oslabilo osm z deseti hlavních sektorů indexu S&P, v čele s energetickými podniky. Zpevnily naopak akcie farmaceutické společnosti Allergan, a to po zprávě, že podnik jedná o svém převzetí s firmou Pfizer. Akcie Pfizeru naopak oslabily. Po horších výsledcích hospodaření oslabily o více než 15 procent akcie výrobce kamer GoPro.

Americký dolar po vysokém středečním růstu v reakci na sdělení Fedu naopak dnes oslabil. Podle analytiků je ale pokles jen dočasný, protože investoři přistoupili k realizaci zisků ze středečního růstu. Dolar by tak podle analytiků měl v růstu pokračovat. Americká měna krátce oživila po údajích o hrubém domácím produktu, který mírně zaostal za odhady.

V době, kdy končilo obchodování na burzách, euro vůči dolaru přidávalo 0,4 procenta na 1,0977 USD. K japonskému jenu mělo k dobru také 0,4 procenta a nacházelo se na 132,92 JPY. Dolar vůči jenu mírně oslabil a pohyboval se kolem 121,09 JPY. Proti koši šesti hlavních světových měn pak dolar odepsal půl procenta na 97,276 bodu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK