Opravené mosty dálničního přivaděče v Ostravě otevřou v pondělí

30.10.2015 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 30. října (ČTK) - Mosty na dálničním přivaděči v Ostravě-Přívoze se po opravě otevřou pro motoristy v pondělí 2. listopadu dopoledne. ČTK to dnes sdělil mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jan Rýdl. Mosty byly kvůli odstraňování vad zavřené od konce května.

Mosty postavené společností Eurovia byly v provozu od roku 2008. V polovině loňského roku se na nich ale objevily trhliny a další nedostatky, kvůli kterým byla na mostech doprava nejdříve omezena a pak zastavena úplně. Oprava stála podle mluvčího ŘSD Jana Rýdla zhruba 48 milionů korun bez DPH. Na mostech nebude po rekonstrukci snížena povolená rychlost ani tonáž aut.

ŘSD se pře se společností Eurovia o to, kdo za vady na mostech může. Trhliny vznikly pnutím stavby, mostní podpěry se podle ŘSD pohybovaly nerovnoměrně a ložiska byla vysunutá mimo přípustné meze. Podle ŘSD byly mosty v havarijním stavu a hrozilo jejich zřícení. Eurovia uvedla, že ŘSD se o mosty nedostatečně staralo a při jejich výstavbě požadovalo použití nevhodného materiálu. ŘSD zase tvrdí, že stavební společnosti nedodržely požadovanou technologii výstavby.

Náklady za opravu mostů bude ŘSD chtít po Eurovii proplatit. Rýdl už dříve řekl, že oprava by měla být tak důkladná, aby mosty vydržely sto let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK