Být licitátorem je zábava i dřina

10.03.2005 | , Finance.cz
FinTriky


Byli jste někdy na dražbě nebo jste viděli alespoň její průběh v televizi? Úžasná podívaná. Jen těžko bychom hledali lepší adrenalinový sport (či zábavu?). Jaká jsou ale pravidla dražby? Jak se stát profesionálním licitátorem?

Jak jinak začít povídání o dražbě, dražebnících a licitátorech, než definicí. Co je to tedy dražba?

"Dražba je veřejné jednání, jehož účelem je přechod vlastnického nebo jiného práva k předmětu dražby, konané na základě návrhu navrhovatele, při němž se licitátor obrací na předem neurčený okruh osob přítomných na předem určeném místě s výzvou k podávání nabídek a při němž na osobu, která za stanovených podmínek učiní nejvyšší nabídku, přejde příklepem licitátora vlastnictví nebo jiné právo k předmětu dražby."

Toto říká definice ze zákona 26/2000 Sb. o veřejných dražbách. Samotná dražba je tedy proces. Je to akt, kdy dochází za přítomnosti určitých osob k přechodu vlastnického (nebo jiného) práva k určité věci z jednoho majitele dražené věci na druhého. Jednou z osob přítomných na dražbě je dražebník. Dražebníkem je osoba (fyzická nebo právnická), která organizuje dražbu a má k tomu příslušné živnostenské oprávnění. Pokud při dražbě jde o majetek územních samosprávných celků (např. krajů) nebo majetek státu, může být dražebníkem i tento územní samosprávný celek nebo příslušný orgán státní správy.

Další důležitou osobou u dražby je licitátor. Podle zákona může být licitátorem pouze fyzická osoba způsobilá k právním úkonům a fyzicky způsobilá k této činnosti. Zde je vidět první zajímavost zákona. "Osoba fyzicky způsobilá," říká zákon. Licitátorem tedy nemůže být někdo, kdo k této činnosti nemá fyzickou způsobilost. Licitátor totiž (mimo jiné) uděluje příklep a to je fyzický úkon, který nemůže provádět člověk fyzicky hendikepovaný. Fyzické zdraví je tedy přímo podmínkou k výkonu povolání licitátora.

Při výkonu dražby má licitátor mnoho povinností, uložených zákonem a dražební vyhláškou. Veřejnosti nejznámější je asi věta, kterou licitátor musí přesně citovat ze zákona: "neučiní-li někdo z přítomných účastníků dražby podání vyšší, než bylo podání naposled učiněné účastníkem dražby (teď přesně určí označení účastníka dražby, který učinil nejvyšší podání - například "s číslem 6"), udělím mu příklep." Této větě předchází dvojí výzva na vyšší podání a za touto větou následuje opakování posledního podání (zopakuje se poslední učiněná nabídka), třetí výzva a na závěr:

Úder kladívka oznamuje ukončení dražby a změnu vlastníka dražené věci. V sále pak obvykle zazní potlesk a je cítit opadnutí napětí. Dražba je hra. Je to hra mnoha hráčů, pevných nervů, taktiky a ze strany licitátora obrovský profesní "kumšt".

V projevu licitátora se dá velmi snadno číst:

Stojíte na místě, mírně natočen na stranu:

  • "Nudím se a mnohem raději bych byl někde jinde."
  • Řešení: pokud takto stojíte, rozložte váhu těla alespoň na obě nohy.

Předkláníte se přes řečnický pult:

  • "Jsem tak unaven, že nemám sílu stát vzpřímeně, nebo mi to za to ani nestojí."
  • Řešení: stůjte u jedné ze stran pultu.

Sedíte na stolečku připraveném na písemné materiály:

  • "Nemusím se o nic snažit, stejně jsem důležitější než vy."
  • Řešení: ať jste jakkoli uvolnění, nesedejte si!

Tajemství úspěchu licitátora:

  • buďte připraveni, uvolněni, pozitivní, sebevědomí, sami sebou
  • hovořte jen o tom, o čem máte právo mluvit na základě svého postavení, vlastní zkušenosti nebo odborných znalostí
  • mluvte "z hlavy", neučte se "řeč" nazpaměť
  • začněte přesvědčivou myšlenkou
  • převeďte složité na jednoduché
  • zakončete nejsilnějším argumentem

Jak se tedy stát licitátorem? Snadno. Zákon nestanovil žádné podmínky živnostenského podnikání v oboru živností volných nebo jiných. Licitátora tedy může dělat prakticky kdokoliv, třeba jako koníčka při zaměstnání. Má to ovšem svá úskalí. Profesionální licitátor není osoba stojící povadle na nějakém pódiu a mumlající nesrozumitelné věty. Jak bylo popsáno výše, musí splňovat fyzické, povahové, volní i vědomostní předpoklady. Pokud budeme mluvit o profesionálních licitátorech, tak ti jsou sdruženi pod Českou asociací dražebníků v samostatné sekci (více informací najdete na www.licitatori.cz). Přesto, že v Česku proběhnou za měsíc stovky dražeb, draží se majetek za miliardy korun a dražebníků je registrováno 1175 je v sekci licitátorů při ČAD pouhopouhých 5 profesionálních licitátorů. Kde jsou prezentováni a jak se poznají ostatní profesionálové tohoto oboru se můžeme jen dohadovat.

Závěrem lze jen smutně konstatovat, že je stále se co učit. K profesionálním, zákonem ohraničeným, zvyklostem z Velké Británie nebo USA máme i v tomto daleko.

Zdroj informací: www.drazebnici.cz, www.licitatori.cz

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: FinTriky